Články
Česká televize
29. 8. 2013

Jeseničtí arboristé provádějí úpravy parků

V Jeseníku pokračují rozsáhlé úpravy parků. V zimě se vykácely desítky přestárlých stromů, další stovky mají před sebou ozdravný řez. V jejich korunách se teď pohybují zkušení stromolezci. Odstraňují větve, zpevňují koruny bezpečnostními vazbami a ošetřují dutiny.

Nezbytná je i helma a brýle. Jiří Voda se živí jako arborista už pět let. Práci si zamiloval natolik, že ve stromolezetcví i závodí. Patří mezi nejlepší borce v zemi, jako druhý Čech se probojoval na mistrovství světa.

Nejprve se stromolezci pohybovali ve Vodní ulici, pak se přesunuli na oba městské hřbitovy, do centra a nakonec do Smetanových sadů.

V Jeseníku stromolezci nejčastěji prořezávají suché a nebezpečné větve. Přímo jedné z lip ale zvolili dynamickou vazbu, aby se třeba při větším větru nerozlomila.

Skupinka zkušených arboristů se šplhá až do pětadvaceti metrové výšky. Za den ošetří několik stromů. A aby nemuseli lézt stále nahoru a dolů, jednoduše přeskočí.

Práce arboristy nevyžaduje pouze znalost lezeckých technik. Člověk musí stromům rozumět.

"Musíme vědět, co se stromem máme dělat, abychom mu pomohli," uvedl vedoucí skupiny stromolezců Petr Zvědělík.

Ve výšce je na místě i soustředěnost, trpělivost a přesnost.

Stromolezci se ve městě zdrží do konce října, to mají být všechny zdravotní řezy hotové. Pozdržet je může pouze nepříznivé počasí.

Odkaz na reportáž